Sivri Kekik Uçucu Yağı – Thyme Oil
Thyme - Thymus vulgaris
Genel Bilgi
Taşıyan kişiye cesaret verdiği düşünülen sivri kekik, şövalyelere ve savaşçılara savaşa girmeden önce Ortaçağda hanımları tarafından verilirdi. Eski medeniyetler kekiği banyolarında kullanıp tapınaklarında tütsü olarak yakarlardı, Mısırlılar ise geleneksel törenlerinde kullanmışlardır. Günümüzde Kekik yaygın olarak baharat olarak kullanılır. Sivri kekik cilt için temizleyici ve arındırıcı etkileri olan güçlü bir uçucu yağ üretir; ancak yüksek timol içeriği nedeniyle uygulamadan önce taşıyıcı bir baz yağ ile seyreltilmelidir. Bahçecilikte bitki zararı oluşturan böcekleri uzaklaştırmak için de kullanılabilir.
Kullanım Önerileri
• Sivri kekik uçucu yağını buhurdanlıkta veya elektrikli difüzörde suya 3-4 damla damlatarak kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz. Etkileri sağlamak için derinlemesine nefes alarak koklayın.
• Etlere, soslara veya yemeklere 1-2 damla sivri kekik uçucu yağı ekleyerek bir aroma kazandırılabilir.
• Sağlıklı bir cilt sağlamak için cildin hedeflenen bölgelerine 50 ml soğuk sıkım baz içerisine 30 ml sivri kekik uçucu yağı ilave ederek karıştırıp masajla uygulayın.
• Yüzeylerde temizlik ve hijyen sağlamak için hazırlanan temizleme suyuna 3-4 damla sivri kekik uçucu yağı ve limon uçucu yağını karıştırarak kullanabilirsiniz.
Kullanım şekli ve Yararları
Aromatik kokulandırma: Buhurdanlıkta veya elektrikli difüzörde 3-4 damla kullanılır.
Cilde uygulama: Cilt hassasiyetini en aza indirmek için soğuk sıkım bir baz yağ ile seyreltin ve sonra gereken bölgeye uygulayın.
Uyarılar
Cilt hassasiyeti yapabilir. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız. Göze, iç kulağa ve hassas bölgelere temastan kaçınınız.
Aromatik tanım
Otsu ve çiçeksi
Elde edilme yöntemi
Yapraklarından buhar distilasyonu ile elde edilir.
Ana Bileşenler
Thymol, para-cymene, γ-terpinene
Altıntaş A., Kartal M., Aromaterapi. Türkiye Klinikleri (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) 2021.
Fleming T. PDR for herbal medicines. 4th ed. USA: Thomson Health Care Inc; 2009.
Evans W. C., Evans D., and Trease G. E. Trease and Evans Pharmacognosy. 16th ed. Edinburgh; New York: Saunders/Elsevier, 2009.
Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Churchill Livingstone, 2013.